Ervaringen
Over de combinatie van het Mulligan-concept, haptonomie en craniosacraal therapie:
​
"Een jaar geleden heb ik ernstige nek- en schouderklachten opgelopen nadat ik tegen een deurpost was gelopen en een paar maanden later met de fiets was gevallen. Vier maanden lang ben ik door een fysiotherapeut behandeld, bij diverse specialisten terechtgekomen en behandeld door orthomanueel therapeuten enz. Zonder resultaat, de pijn bleef en mijn nek en schouder zaten muurvast. Ik kon alleen halve dagen werken vanwege de pijn. Veel verhalen en diagnoses van alle specialisten, ziekenhuis in en uit, maar niets hielp.Ik kwam via internet uit bij de Mulligan methode en Monique was de eerste die met deze aanpak resultaat boekte. In het begin was er een lichte verbetering maar de terugval was er steeds opnieuw. Toen ik aangaf bij Monique dat de behandelingen misschien dichter op elkaar moesten plaatsvinden bleek zij bereid om elke dag te behandelen, zelfs in het weekend. Bij alle andere fysio- en orthomanueel therapeuten was zoiets niet mogelijk, daar hadden zij geen tijd voor, te druk. Met deze behandelingen boekte Monique een groot succes, voor het eerst in zes maanden kon ik mijn nek weer vrij bewegen en mijn schouderpijn werd eindelijk minder. Daarna heeft zij verschillende methoden gecombineerd uit de craniosacraal therapie en haptonomie. Dat zorgde voor spectaculaire verbeteringen. Ik leerde mijn lichaam opnieuw kennen en de immense spanning van mijn schouder verdween in de sessies bij Monique. De Mulligan methode was vrij heftig in het begin maar dat werd snel minder belastend. Haar verdere behandelingen zoals met craniosacraal therapie waren echter zeer subtiel en absoluut niet belastend meer, zelfs verzachtend. Je gaat met plezier naar deze behandelingen want je komt er als herboren vandaan. Ik heb hele bijzondere momenten meegemaakt die de hoeveelheid pijn aanmerkelijk hebben doen afnemen. Monique heeft zoveel verschillende methoden (fysio, Mulligan, craniosacraal therapie en haptonomie) voorhanden, dat de kans op slagen vele malen groter is dan bij alleen fysiotherapie of adviezen van artsen. Zij combineert deze dingen en ik weet zeker dat ik bij klachten volgende keer direct bij haar aanklop, dit is echt veel beter dan je bij anderen kunt verwachten." U.V.
​
Enkele deelnemers over Ouderteam.nu:
Femke: “Toen we lazen over de cursus Ouderteam vonden we het direct een goed initiatief en een mooie aanleiding om iets aan te pakken waar we samen al wel iets mee wilden doen, zoals hoe gaan we afspraken maken, zeg maar hoe word je ouders. Dus het kwam eigenlijk als geroepen, het sloot precies aan bij onze eigen behoefte.”
Patrick: “Wat mij heel erg aansprak was dat je reflecteert op hoe je zelf bent opgevoed en wat je zelf dus normaal vindt en belangrijk vindt, en je zoekt naar overeenkomsten daarin en hoe ga je het zelf doen. Daar kun je de goeie dingen uitpikken en sommige dingen niet meenemen omdat dat niet bij ons samen past. De verwachting om daarin tot een gezamenlijke visie te komen is wel degelijk gelukt.
Er was ook aandacht voor wat is nou het belang van goed opvoeden en veilig hechten, wat krijgt je kind nou onbewust van je mee in de opvoeding. Wat wij vanuit intuïtie doen geven we ook aan ons kind mee, want je kind leert van jouw voorbeeld, daar maakt de cursus je heel bewust van.
Als resultaat van de cursus merken we dat we meer stil staan als we niet op één lijn zitten en dat we beter aanspreekbaar zijn op ons gedrag. Door de cursus zit je op hetzelfde niveau te praten, want je hebt dezelfde uitgangspunten; dat is wel een verschil met vóór de cursus. Nu heb je een gezamenlijke tool en taal om dingen te bespreken, wat het veel herkenbaarder maakt.
Je leert elkaar ook goed kennen, dus ook voor stellen die nog niet zo lang bij elkaar zijn kan het heel nuttig zijn.”
Patrick (29), arts en Femke (32),fysiotherapeut
​
===========================================================================================================================================
​
Jan-Willem: “Wat ons in de cursus Ouderteam.nu vooral aansprak is dat het ging over hoe je met elkaar kan samenwerken in het ouderschap, om dat te laten slagen. Het is een neutrale en pragmatische manier om letterlijk een soort training te hebben in hoe je samen goede ouders kan zijn. Wat een beetje gek is, ik krijg op mijn werk allerlei trainingen, en nou krijg je een kind en dan krijg je geen training hoe je daar eigenlijk mee om moet gaan. En dan is dit wel een manier om dat te doen.
Tijdens de kraamtijd merkten we al dat we er wat aan hadden, over hoe je het werk verdeelde en hoe je met elkaar omging als het even tegenzit.
Het heeft geholpen dat al die onderwerpen die toch besproken moeten worden voorbij kwamen tijdens Ouderteam. Het geeft je een basis om het in elk geval te bespreken. En dan op een neutrale manier en rekening houdend met hoe wij dat allebei willen doen. Het is geen huwelijkstherapie, ik denk dat veel mensen hier huiverig voor zouden kunnen zijn, omdat ze denken “joh, het gaat toch gewoon goed, dus waar hebben we het over?” Overal kunnen conflicten zijn, en dat is ook niet erg, als je er samen maar op een goede manier mee om kan gaan en samen tot een oplossing kan komen.”
Michelle: “Het dwingt je enerzijds om inderdaad conflicten op te lossen, en anderzijds om meer waarderend naar elkaar te zijn, dat vind ik ook wel heel mooi aan de cursus.
De bijeenkomsten met andere aanstaande ouders werkten erg goed voor ons. Het is handig om te zien hoe iedereen in de cursus hetzelfde te horen heeft gekregen, maar toch zijn eigen manier heeft gevonden in de toepassing daarvan. Je leert hoe anderen tegen de theorie aankijken en dat geeft soms weer nieuwe inzichten, dat je beter snapt waar het ook om kan gaan.
Wat voor mij een van de meest waardevolle lessen is geweest is dat een vrouw niet zozeer beter is in zorgen, en dat we er ook nadrukkelijk mee bezig zijn geweest dat Jan-Willem net zo’n band met onze dochter opbouwt als ik, en dat ik ook wel zag dat er eigenlijk geen verschil is.”
Jan-Willem: “Het is ook niet zo dat mannen dat ook altijd maar willen om in die rol te worden geduwd, en Ouderteam heeft me wel gesterkt in mijn zelfvertrouwen daarin. Dat werkt samen: én het idee “vaders kunnen het op zich net zo goed als moeders”, plus dat je het ook neutraal kan vertellen. We weten nu dat dat kan: je weet allebei hoe je dat soort gesprekken aan zou kunnen gaan, en daar kunnen we elkaar dan op attenderen, je hebt een gezamenlijke achtergrond daarin.”
Michelle: “Ik zou iedereen aanraden om dit te doen voordat het kind er is, want daarna heb je bijna geen tijd meer om daar eens rustig bij stil te zitten. Ik vind het zoveel logischer dat hier meer aandacht voor zou komen dan voor alles wat daarvóór komt. Want goed beschouwd is de bevalling één zware dag, maar daar komen nog zoveel dagen achteraan dat je ouder bent. Na de bevalling is het allemaal van “O, je kan alles op instinct draaien, dat komt allemaal wel, maar dat is gewoon niet zo. “
Jan-Willem (34) en Michelle (32), beiden adviseur, Utrecht
Over de zwangerschapscursus:
Wij hebben de fijne en betrokken begeleiding van Monique tijdens de zwangerschap als erg waardevol ervaren. We vonden het leuk de oefeningen echt met z'n tweeën te kunnen doen, zoals het contact maken met ons kindje terwijl het nog in de buik zat. Naast alle praktische inzichten en handvatten was er tijdens de sessies ook ruimte om onze ervaringen en verhalen te delen, wat wij heel prettig vonden. Dankjewel Monique! - Niels & Silvia