Zwangerschapshaptonomie

Eerst iets over haptonomie

 

Haptonomie maakt gebruik van de mogelijkheden van de tast en het gevoelsleven. Iedereen reageert op zijn eigen karakteristieke manier op verschillende soorten aanraking. De ene aanraking roept gevoelens van onbehagen op, je wilt er niets mee te maken hebben,je keert je ervan af, je verstrakt. Een andere aanraking nodigt juist uit tot toewending en verzachting, er ontstaat echt contact.

Ook een ongeboren baby reageert al op de verschillende manieren van aanraken.

Zwangerschapscursus op haptonomische basis

 

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding maken we gebruik van dit vermogen om contact te maken.Hiermee kun je aanstaand ouderpaar je kindje al vóór de geboorte leren kennen en het een gevoel van geborgenheid geven. Het kindje leert zo ook zijn of haar ouders al kennen: ieder raakt immers op een eigen manier aan

Moeder

In de begeleiding word je als aanstaande moeder je bewust dat je aan je eigen lichaam en aan de reacties van je kindje kunt voelen wat goed voor jullie beiden is. Zo leer je voelen hoe je je baby het prettigst in je schoot kunt dragen en de ruimte geven. De signalen maken je ook duidelijk wanneer en hoe je je het best kunt ontspannen. Bovendien helpt de gevoeligheid voor de signalen van je lichaam je om de bevalling op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten verlopen.

Vader

Als aanstaande vader kun je een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van je partner.Je krijgt zicht op haar manier van doen en leert haar helpen te verzachten en ruimte maken.Hierdoor kan zij pijn en ander ongemak tijdens de zwangerschap en de bevalling zo goed mogelijk opvangen en hanteren.

Teamwork

Op deze manier raak je als team op elkaar ingesteld en gaan jullie de bevalling met zelfvertrouwen tegemoet. Ook groei je geleidelijk in je rol als ouders. Zo wordt er voor de geboorte al een basis gelegd waarop jullie als gezin verder kunnen bouwen. 

Als het kindje ongeveer 6 weken oud is, komen jullie met z'n drieën voor de vervolgbijeenkomst. Dan kijken we hoe jullie alledrie je draai beginnen te vinden in de nieuwe situatie, en leer je hoe je de haptonomie kunt toepassen in de verzorging en opvoeding.

Praktisch

 

De begeleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten van ongeveer een uur.Dat zijn er 5 tijdens de zwangerschap, beginnend bij ca. 20 weken (als jullie beiden het kindje kunnen voelen bewegen), en 1 na de bevalling.Desgewenst kan de begeleiding uitgebreid worden met één of meer lessen babymassage.De begeleiding wordt gegeven aan één paar tegelijk, waardoor er alle mogelijkheid is om in te spelen op jullie specifieke situatie. Dus bijvoorbeeld ook als er andere emoties spelen dan alleen maar blijheid.De bijeenkomsten kunnen overdag of ’s avonds plaatsvinden; we stellen de data in overleg vast.

Je kunt deze begeleiding combineren met:

  • o

 

  • b

  • b

Adresgegevens

Heemcamp 35, Houten 

Merelstraat 21, Utrecht 

Vlissingsestraat 14, Eck en Wiel

Contact

06-11427758   moniquevangiezen@gmail.com

© Monique van Giezen 2014-2018