Craniotherapie

Praktijk In Goede Handen - cranio 3.jpeg
Praktijk In Goede Handen - cranio 2.jpeg
 

Het fileprobleem in je lichaam

 

Je rijdt in je auto en ineens moet je in de remmen: file. Een verkeersopstopping verhindert de doorgang .Pas als de stagnatie is opgelost, komt de verkeersstroom weer op gang. Op dezelfde manier kan er in je lichaam “file” ontstaan als de doorstroming verstoord is, met als gevolg allerlei mogelijke klachten.

Met craniotherapie kunnen blokkades worden opgespoord en verholpen en krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen. Het lichaam streeft altijd naar een optimale balans en gezondheid, maar heeft daar soms wat hulp en aansporing bij nodig.

 

 

Het draait om het bindweefsel

 

Craniotherapie heeft als aangrijpingspunt de beweeglijkheid van het bindweefsel in het lichaam. Dit bindweefsel vormt het omhulsel van en de verbinding tussen al je botten, spieren, organen, bloedvaten en het zenuwstelsel en houdt alles in balans. Het moet mee kunnen schuiven en sturen met elke beweging van en in je lichaam, ook met de ritmische bewegingen van de ademhaling, hartslag en het "craniosacrale" ritme van je zenuwstelsel. Dit laatste ritme wordt veroorzaakt door de voortdurende aanmaak en afvoer van het hersenvocht binnen de ruggemergs- en hersenvliezen, die zich uitstrekken van je schedel (cranium) tot je bekken (sacrum), vandaar de naam.

Als de beweeglijkheid van het bindweefsel verstoord is, kan dat allerlei klachten tot gevolg hebben.

 

 

Verstoring van het functioneren

 

In de behandeling onderscheiden we 2 sporen.Het ene spoor is het structurele werk, waarbij

ik ga voelen waar het vermogen van het bindweefsel om mee te bewegen met het craniosacrale

ritme verstoord is. Door de beweeglijkheid met zachte, subtiele technieken te

stimuleren, help ik het hele bindweefselsysteem weer in balans en krijgt je lichaam de kans

om zich te herstellen.

In de behandeling volgens het andere spoor, het emotionele werk, stimuleer ik je lijf om de

positie te zoeken waarin het zo dicht mogelijk bij de ingekapselde energie kan komen.

Door zowel in de aanraking als verbaal jouw aandacht hier bij te houden, bied ik je de kans om

die emotionele lading alsnog te ontladen, waardoor de belemmering wordt opgeheven.

Dit leidt vaak tot een nieuw inzicht over het ontstaan van de problemen en over hoe je hiermee

verder kunt omgaan.

Deze twee behandelsporen kunnen tegelijkertijd gevolgd worden.

Zo worden lichamelijke aanwijzingen gecombineerd met ons beider intuïtie en het

zelfherstellend vermogen van jouw lichaam.

Daardoor kunnen met cranio zowel je lichamelijke als psychische welbevinden worden verbeterd.

 

Na een paar behandelingen bekijken we samen of deze therapie je verder kan helpen.

Ik vergelijk de therapie wel met een gezamenlijke ontdekkingsreis door je lichaam, waarbij ik telkens weer verwonderd en ontroerd kan worden door de veerkracht en moed die mensen hebben om het avontuur aan te gaan, maar met als beloning vaak prachtige uitzichten!

 

Voorbeeld van een cranio-behandeling

 

Een vrouw heeft tientallen jaren geleden een aanrijding gehad, waarbij zij achter op een brommer zat en van links werd aangereden. Zij is klem komen te zitten en had o.a. een hersenschudding, een gebroken bekken en glasscherven in de linkerkant van haar lichaam.

In het ziekenhuis was ze destijds door de artsen en haar ouders lichamelijk goed verzorgd en behandeld, maar er was geen aandacht geweest voor haar emotionele beleving. Men had haar juist voorgehouden om flink te zijn en door te zetten.

Ze wil graag af van haar angst in de auto.

Het volgende verslag is een samenvatting van 4 behandelsessies.

 

Als ze op de behandelbank ligt vraag ik haar waar in haar lijf ze het voelt als ze denkt aan haar angst, en ze wijst naar een plek in haar buik.Ik leg mijn hand op die plek en mijn andere hand op haar rug, zodat ik de plek tussen mijn handen heb. Dan vraag ik haar om haar aandacht te richten op die plek, en dat doe ik zelf ook.

Ik voel dat de bindweefselstructuren daar beginnen te bewegen, en ik voel de spanning als een soort draaikolk naar binnen trekken.Haar benen beginnen te trillen en ik moedig haar aan om dat te laten gebeuren.

Dan geeft ze een schreeuw van schrik en trekt haar benen op. Ze vertelt dat dit de houding is waarin ze klem zat na het ongeluk. Haar lichaam weet dat nog en heeft hierin blijkbaar nog iets op te lossen.Ze voelt de doodsangst en hulpeloosheid van toen weer, toen ze de auto op zich af zag komen en niemand haar kon helpen.

Ik benadruk dat haar angst heel terecht was, en dat ik bij haar ben om haar te steunen.

Ze kan de angst nu de ruimte en aandacht geven die hij verdient.

Dan voelt ze een stekende pijn in haar linkerzij, alsof er een glasscherf in zit. Ze grijpt naar de plek, en ik stel haar gerust dat dat de pijn van toen is en dat er nu niets kapot is.  Ze zegt dat de scherf er uit moet, maar dat ze hem er niet uit durft te trekken. Ik stel voor om het samen te doen, en met mijn hand op die van haar kan ze de beweging wel maken. Dat lucht erg op en haar lichaam kan zich nu ontspannen.

Dan voelt ze druk in de linkerkant van haar hoofd. Ik leg daar mijn hand op en voel de bindweefselstructuren in haar hoofd bewegen, op zoek naar ontspanning. Er komt een herinnering bij haar boven aan de klap die haar hoofd heeft gemaakt bij de aanrijding. Ook al kan zij zich t.g.v. de hersenschudding bewust niets herinneren van die klap, haar lichaam herinnert het zich nog wel.

Als er ook ontspanning in haar hoofd komt, voelt dat ze langzamerhand los kan komen van de angst: de herinnering aan het ongeluk is er nog wel, maar hij beheerst haar niet meer zo; de angst in de auto kan nu gaan slijten.