Praktijk "In Goede Handen"



Fysiotherapie

In het dagelijks leven wordt veel van ons lichaam gevraagd: werkhouding, langdurige eenzijdige belasting, onverwachte abrupte bewegingen, plotselinge belasting bij een val enz.

Meestal heeft je lichaam voldoende flexibiliteit, veerkracht en reserve om deze uitdagingen aan te kunnen, maar het kan ook tot klachten leiden. Dat is vaker het geval als ook stress een rol speelt, bijv. in de vorm van werkdruk, zorgen of onzekerheid.In het eerste gesprek inventariseren we samen de oorzaken en herstelbelemmerende factoren, daarna volgt een lichamelijk onderzoek van de gewrichten en spieren en alles wat daarmee samenhangt.

Naar aanleiding daarvan bespreken we samen de diverse behandelmogelijkheden, om optimaal maatwerk te leveren.

Wil je bij elk bezoek een handdoek meebrengen om op te liggen, en bij het eerste bezoek je legitimatiebewijs?

Haptonomie

Door de drukte van het huidige leven neigen we ertoe voorbij te gaan aan wat ons lichaam “vertelt” of laat voelen.Vaak negeren we ons gevoel omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties of het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten. Zo kun je bijv. door hoge werkdruk of een onprettige werksfeer verkrampt zitten werken; of door niet-geuite emoties verkeerd gaan ademhalen of slecht slapen – en door gespannenheid of vermoeidheid wordt je lichaam kwetsbaarder voor overbelasting en blessures.

Als je respectvol en met aandacht wordt aangeraakt, kun je tot jezelf komen en je openen voor contact met anderen.

In het haptonomisch contact, waar de directe aanraking meestal een hoofdrol speelt, leer je beter voor jezelf te zorgen door serieus te nemen wat je voelt in dat contact.

Ook bij pijnklachten kun je met behulp van haptonomie leren om op je pijnlijke lichaamsdeel zodanig te reageren dat je het de beste gelegenheid geeft om zich te herstellen.

De haptonomische benadering werkt in al mijn behandelingen door.

Manuele Therapie volgens het Mulligan-concept         

Deze pijnvrije behandelmethode is een vorm van manuele therapie, maar dan zonder manipulaties (het zgn. “kraken”).

Als een gewricht niet in de optimale stand staat of niet in het goede “spoor” loopt, kan dat pijn of beperking geven in het bewegen en/of krachtzetten. Door de beweging uit te voeren terwijl ik de stand van het gewricht met mijn handen corrigeer, kun je direct merken dat de beweging makkelijker en pijnvrij verloopt. Door herhaling, huiswerkoefeningen en soms een corrigerende tape kun je de juiste route weer laten inslijpen en kan het gewricht zijn natuurlijke beweging weer terug krijgen.

Deze techniek blijkt vaak zeer succesvol te zijn, ook bij al langer bestaande beperkingen.

Massagetechnieken en tapen

Ik gebruik verschillende massagetechnieken:

  • Bij veel klachten is het bindweefsel betrokken, dit glijdt dan niet meer mee met de bewegingen en zorgt zo voor pijn en bewegingsbeperking. Met verschillende bindweefseltechnieken herstel ik de verschuifbaarheid, en met tape herstel ik de balans in het hele systeem.
  • Bij sommige klachten kan een ontspannende massage een nuttig hulpmiddel zijn. Soms zijn spieren zo gespannen dat je ze met alleen oefeningen niet meer soepel kunt krijgen. Dan moet er een vicieuze cirkel van pijn en verkramping doorbroken worden. Door de massage doet je lichaam opnieuw de ervaring op hoe het is om ontspannen te zijn, en daar kun je later weer op teruggrijpen.

Oefentherapie

​Oefeningen om de gewrichten en spieren soepeler en sterker te maken en beter gecoördineerd te laten samenwerken, waardoor je lichaam beter in balans komt.

Ik probeer deze oefeningen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij jouw situatie, zodat je ze ook thuis en op je werk kunt toepassen. Ik gebruik daarbij geen fitnessapparatuur, maar materialen die je zelf ook hebt.

Ook je houding, werkhouding en manier van bewegen komen hierbij aan bod.

Verder kunnen we bespreken aan welke voorwaarden je werkplek en je manier van werken moeten voldoen om je lichaam zo evenwichtig mogelijk te belasten.

Ontspanningsoefeningen

Hiermee leer je om jezelf te ontspannen voor het slapen (ter bevordering van een goede nachtrust) en op momenten overdag.

Bovendien leer je door het regelmatig doen van ontspanningsoefeningen om opkomende spanning eerder te herkennen, waardoor je deze sneller kunt verminderen.

Er zijn verschillende methoden, we zoeken samen naar welke voor jou het best werkt.