Ons lichaam streeft altijd naar een optimale balans en gezondheid, maar heeft daar soms wat hulp en aansporing bij nodig.
Ik vind het zo mooi om te zien hoe mensen zich met craniotherapie kunnen bevrijden van wat er in hun lijf of gevoel vastzit, dat ik ook jou graag wil helpen.
Craniotherapie kan helpen bij heel veel verschillende klachten, zowel lichamelijk bij pijn aan spieren en gewrichten (zoals rug- of nekklachten), hoofdklachten (bijvoorbeeld herstel van een hersenschudding of klachten na tandheelkundige ingrepen) of “vage klachten” (bijvoorbeeld buikpijn of benauwdheid), als ook bij emotionele en psychische klachten (zoals stress, angst, somberheid, slecht slapen, verwerking van ingrijoende gebeurtenissen). Ook bij het herstel van Covid kan craniotherapie een bijdrage leveren, vooral voor herstel van de “brain fog” of hersenmist en de vermoeidheid.
Omdat de handgrepen zo mild zijn is craniotherapie ook geschikt voor baby’s, kinderen en voor mensen voor wie fysiotherapie te belastend is; en omdat je je kleding kunt aanhouden is het ook geschikt voor mensen die het niet zo gewend zijn om aangeraakt te worden.
Craniotherapie werkt bij baby’s en kinderen vaak nog sneller en makkelijker dan bij volwassenen. Met craniotherapie wordt er namelijk niet of nauwelijks gestuurd (zoals bijvoorbeeld bij fysiotherapie en chiropractie), maar vooral gevolgd wat het lichaam zelf aan impulsen aangeeft. En doordat kinderen meestal nog dichter bij hun oorsprong staan en er niet teveel over nadenken laten ze die impulsen vaak makkelijker toe.
Baby-craniotherapie kan helpen bij veel baby-problemen zoals veel huilen, onrust, moeite met drinken, moeite met slapen, pijn, ook na het klieven van het tongriempje. Deze problemen kunnen ontstaan zijn tijdens de zwangerschap of de geboorte, maar ook daarna. Het lijfje kan dan wel een steuntje gebruiken om zich hiervan te herstellen.
In de craniotherapie zoek ik de bronnen van spanning op in het bindweefsel, dat alles in het lichaam (zoals botten, spieren, organen, zenuwen) met elkaar verbindt en coördineert.
Als de beweeglijkheid en doorstroming daarvan verstoord is door overbelasting, stress of een trauma kan dat leiden tot allerlei klachten, van bewegingsklachten of pijn tot spanningsklachten, vermoeidheid, functiestoornissen van organen, psychische problemen of vage klachten (“niet lekker in je vel zitten”).
Soms krijgt een bepaalde gebeurtenis pas jaren later gevolgen voor je gezondheid, als de compensatiemogelijkheden van je lichaam niet meer voldoende zijn.
De vastgezette plek gedraagt zich als een knoop in een kledingstuk: door het hele weefsel ontstaan spanningslijnen, waarlangs aan het weefsel wordt getrokken en waardoor er ook verderop klachten kunnen ontstaan (vergelijk het met: als je een te strak bloesje aanhebt of het te strak in je broek stopt kun je je arm niet meer goed optillen).
Zoals een in elkaar gedraaid elastiekje “weet” hoe het weer uit de knoop moet komen, zo weet het lichaam ook wat het nodig heeft om de spanning los te kunnen laten.
Daarbij volg ik met mijn handen de subtiele bewegingen van het bindweefsel.
Dit brengt een diepe ontspanning teweeg. Je voelt je lekkerder in je vel en dat maakt je minder kwetsbaar voor stress en ziekte.
Als het accent ligt op emotionele blokkades of trauma’s, stimuleer ik het lijf om die positie te zoeken waarin het zo dicht mogelijk bij de vastgezette energie kan komen.
Door je zowel met mijn aanraking als met woorden te helpen je aandacht naar binnen te richten, laat ik je de signalen van je lijf en je emoties weer voelen. Zo bied ik je de kans om die emotionele lading alsnog los te laten en jezelf te accepteren met alles wat er is. Dit leidt vaak tot een nieuw inzicht over het ontstaan van de problemen en jouw eigen unieke oplossingen.
Zo verbeteren met craniotherapie zowel je lichamelijke als emotionele gezondheid. Je wordt je bewuster van je gezondheid en neemt daar ook makkelijker de verantwoordelijkheid voor.
Een vrouw heeft tientallen jaren geleden een aanrijding gehad, waarbij zij achter op een brommer zat en van links werd aangereden. Zij is klem komen te zitten en had o.a. een hersenschudding, een gebroken bekken en glasscherven in de linkerkant van haar lichaam.
In het ziekenhuis was ze destijds door de artsen en haar ouders lichamelijk goed verzorgd en behandeld, maar er was geen aandacht geweest voor haar emotionele beleving. Men had haar juist voorgehouden om flink te zijn en door te zetten.
Ze wil graag af van haar angst in de auto.
Het volgende verslag is een samenvatting van 4 behandelsessies.
Als ze op de behandelbank ligt vraag ik haar waar in haar lijf ze het voelt als ze denkt aan haar angst, en ze wijst naar een plek in haar buik .Ik leg mijn hand op die plek en mijn andere hand op haar rug, zodat ik de plek tussen mijn handen heb. Dan vraag ik haar om haar aandacht te richten op die plek, en dat doe ik zelf ook.
Ik voel dat de bindweefselstructuren daar beginnen te bewegen, en ik voel de spanning als een soort draaikolk naar binnen trekken. Haar benen beginnen te trillen en ik moedig haar aan om dat te laten gebeuren.
Dan geeft ze een schreeuw van schrik en trekt haar benen op. Ze vertelt dat dit de houding is waarin ze klem zat na het ongeluk. Haar lichaam weet dat nog en heeft hierin blijkbaar nog iets op te lossen. Ze voelt de doodsangst en hulpeloosheid van toen weer, toen ze de auto op zich af zag komen en niemand haar kon helpen.
Ik benadruk dat haar angst heel terecht was, en dat ik bij haar ben om haar te steunen.
Ze kan de angst nu de ruimte en aandacht geven die hij verdient.
Dan voelt ze een stekende pijn in haar linkerzij, alsof er een glasscherf in zit. Ze grijpt naar de plek, en ik stel haar gerust dat dat de pijn van toen is en dat er nu niets kapot is. Ze zegt dat de scherf er uit moet, maar dat ze hem er niet uit durft te trekken. Ik stel voor om het samen te doen, en met mijn hand op die van haar kan ze de beweging wel maken. Dat lucht erg op en haar lichaam kan zich nu ontspannen.
Dan voelt ze druk in de linkerkant van haar hoofd. Ik leg daar mijn hand op en voel de bindweefselstructuren in haar hoofd bewegen, op zoek naar ontspanning. Er komt een herinnering bij haar boven aan de klap die haar hoofd heeft gemaakt bij de aanrijding. Ook al kan zij zich t.g.v. de hersenschudding bewust niets herinneren van die klap, haar lichaam herinnert het zich nog wel.
Als er ook ontspanning in haar hoofd komt, voelt dat ze langzamerhand los kan komen van de angst: de herinnering aan het ongeluk is er nog wel, maar hij beheerst haar niet meer zo; de angst in de auto kan nu gaan slijten.
Craniotherapie combineert
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op om ze beantwoord te krijgen!