Praktijk "In Goede Handen"Craniotherapie

Cranio(sacraal)therapie

Ons lichaam streeft altijd naar een optimale balans en gezondheid, maar heeft daar soms wat hulp en aansporing bij nodig.

Ik vind het zo mooi om te zien hoe mensen zich met craniotherapie kunnen bevrijden van wat er in hun lijf of gevoel vastzit, dat ik ook jou graag wil helpen.

​Craniotherapie kan helpen bij heel veel verschillende klachten, zowel lichamelijk bij pijn aan spieren en gewrichten (zoals rug- of nekklachten), hoofdklachten (bijvoorbeeld herstel van een hersenschudding of klachten na tandheelkundige ingrepen) of “vage klachten” (bijvoorbeeld buikpijn of benauwdheid), als ook bij emotionele en psychische klachten (zoals stress, angst, somberheid, slecht slapen, verwerking van ingrijoende gebeurtenissen). Ook bij het herstel van Covid kan craniotherapie een bijdrage leveren, vooral voor herstel van de “brain fog” of hersenmist en de vermoeidheid.

Omdat de handgrepen zo mild zijn is craniotherapie ook geschikt voor baby’s, kinderen en voor mensen voor wie fysiotherapie te belastend is; en omdat je je kleding kunt aanhouden is het ook geschikt voor mensen die het niet zo gewend zijn om aangeraakt te worden.

​Baby-craniotherapie

Craniotherapie werkt bij baby’s en kinderen vaak nog sneller en makkelijker dan bij volwassenen. Met craniotherapie wordt er namelijk niet of nauwelijks gestuurd (zoals bijvoorbeeld bij fysiotherapie en chiropractie), maar vooral gevolgd wat het lichaam zelf aan impulsen aangeeft. En doordat kinderen meestal nog dichter bij hun oorsprong staan en er niet teveel over nadenken laten ze die impulsen vaak makkelijker toe.

Baby-craniotherapie kan helpen bij veel baby-problemen zoals veel huilen, onrust, moeite met drinken, moeite met slapen, pijn, ook na het klieven van het tongriempje. Deze problemen kunnen ontstaan zijn tijdens de zwangerschap of de geboorte, maar ook daarna. Het lijfje kan dan wel een steuntje gebruiken om zich hiervan te herstellen.

Hoe dan? De behandeling:
samen op ontdekkingsreis door je lichaam

In de craniotherapie zoek ik de bronnen van spanning op in het bindweefsel, dat alles in het lichaam (zoals botten, spieren, organen, zenuwen) met elkaar verbindt en coördineert.

Als de beweeglijkheid en doorstroming daarvan verstoord is door overbelasting, stress of een trauma kan dat leiden tot allerlei klachten, van bewegingsklachten of pijn tot spanningsklachten, vermoeidheid, functiestoornissen van organen, psychische problemen of vage klachten (“niet lekker in je vel zitten”).

Soms krijgt een bepaalde gebeurtenis pas jaren later gevolgen voor je gezondheid, als de compensatiemogelijkheden van je lichaam niet meer voldoende zijn.

De vastgezette plek gedraagt zich als een knoop in een kledingstuk: door het hele weefsel ontstaan spanningslijnen, waarlangs aan het weefsel wordt getrokken en waardoor er ook verderop klachten kunnen ontstaan (vergelijk het met: als je een te strak bloesje aanhebt of het te strak in je broek stopt kun je je arm niet meer goed optillen).

Zoals een in elkaar gedraaid elastiekje “weet” hoe het weer uit de knoop moet komen, zo weet het lichaam ook wat het nodig heeft om de spanning los te kunnen laten.

Daarbij volg ik met mijn handen de subtiele bewegingen van het bindweefsel.

Dit brengt een diepe ontspanning teweeg. Je voelt je lekkerder in je vel en dat maakt je minder kwetsbaar voor stress en ziekte.

Emoties

Als het accent ligt op emotionele blokkades of trauma’s, stimuleer ik het lijf om die positie te zoeken waarin het zo dicht mogelijk bij de vastgezette energie kan komen.

Door je zowel met mijn aanraking als met woorden te helpen je aandacht naar binnen te richten, laat ik je de signalen van je lijf en je emoties weer  voelen. Zo bied ik je de kans om die emotionele lading alsnog los te laten en jezelf te accepteren met alles wat er is. Dit leidt vaak tot een nieuw inzicht over het ontstaan van de problemen en jouw eigen unieke oplossingen.

Zo verbeteren met craniotherapie zowel je lichamelijke als emotionele gezondheid. Je wordt je bewuster van je gezondheid en neemt daar ook makkelijker de verantwoordelijkheid voor.

Totaalbehandeling

Craniotherapie combineert

  • de totaalbenadering van het bindweefsel uit de osteopathie (maar dan met zachtere technieken)
  • de bewustwording uit de mindfulness (maar dan via aanraking)
  • aandacht voor emotionele processen uit de haptotherapie
  • jouw en mijn intuïtie (eigen-wijsheid)
  • het zelfherstellend vermogen van je lichaam

Praktisch

  • De opleiding tot Craniosacraal therapeut is een 3-jarige post-HBO opleiding, die ik heb gevolgd na mijn studie Fysiotherapie. Het beroepsregister VBAG houdt toezicht op de kwaliteit van zijn leden.
  • Voor Craniotherapie heb je geen verwijzing nodig.
  • Een behandeling duurt tussen de 30 en 90 minuten en kost €40 per half uur. Omdat ik ben aangesloten bij de VBAG vergoeden de meeste zorgverzekeraars (een deel van) de kosten vanuit het budget voor Complementaire/Alternatieve Behandelingen. Een overzicht van de vergoedingen staat op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/craniosacraal-therapie
  • Na de eerste paar behandelingen evalueren we samen of deze therapie je verder kan brengen.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op om ze beantwoord te krijgen!