Praktijk "In Goede Handen"Jan-Willem (34) en Michelle (32), beiden adviseur, Utrecht

Jan-Willem: “Wat ons in de cursus Ouderteam.nu vooral aansprak is dat het ging over hoe je met elkaar kan samenwerken in het ouderschap, om dat te laten slagen. Het is een neutrale en pragmatische manier om letterlijk een soort training te hebben in hoe je samen goede ouders kan zijn. Wat een beetje gek is, ik krijg op mijn werk allerlei trainingen, en nou krijg je een kind en dan krijg je geen training hoe je daar eigenlijk mee om moet gaan. En dan is dit wel een manier om dat te doen.

Tijdens de kraamtijd merkten we al dat we er wat aan hadden, over hoe je het werk verdeelde en hoe je met elkaar omging als het even tegenzit.

Het heeft geholpen dat al die onderwerpen die toch besproken moeten worden voorbij kwamen tijdens Ouderteam. Het geeft je een basis om het in elk geval te bespreken. En dan op een neutrale manier en rekening houdend met hoe wij dat allebei willen doen. Het is geen huwelijkstherapie, ik denk dat veel mensen hier huiverig voor zouden kunnen zijn, omdat ze denken “joh, het gaat toch gewoon goed, dus waar hebben we het over?” Overal kunnen conflicten zijn, en dat is ook niet erg, als je er samen maar op een goede manier mee om kan gaan en samen tot een oplossing kan komen.”

Michelle: “Het dwingt je enerzijds om inderdaad conflicten op te lossen, en anderzijds om meer waarderend naar elkaar te zijn, dat vind ik ook wel heel mooi aan de cursus.

De bijeenkomsten met andere aanstaande ouders werkten erg goed voor ons. Het is handig om te zien hoe iedereen in de cursus hetzelfde te horen heeft gekregen, maar toch zijn eigen manier heeft gevonden in de toepassing daarvan. Je leert hoe anderen tegen de theorie aankijken en dat geeft soms weer nieuwe inzichten, dat je beter snapt waar het ook om kan gaan.

Wat voor mij een van de meest waardevolle lessen is geweest is dat een vrouw niet zozeer beter is in zorgen, en dat we er ook nadrukkelijk mee bezig zijn geweest dat Jan-Willem net zo’n band met onze dochter opbouwt als ik, en dat ik ook wel zag dat er eigenlijk geen verschil is.”

Jan-Willem: “Het is ook niet zo dat mannen dat ook altijd maar willen om in die rol te worden geduwd, en Ouderteam heeft me wel gesterkt in mijn zelfvertrouwen daarin. Dat werkt samen: én het idee “vaders kunnen het op zich net zo goed als moeders”, plus dat je het ook neutraal kan vertellen. We weten nu dat dat kan: je weet allebei hoe je dat soort gesprekken aan zou kunnen gaan, en daar kunnen we elkaar dan op attenderen, je hebt een gezamenlijke achtergrond daarin.”

Michelle: “Ik zou iedereen aanraden om dit te doen voordat het kind er is, want daarna heb je bijna geen tijd meer om daar eens rustig bij stil te zitten. Ik vind het zoveel logischer dat hier meer aandacht voor zou komen dan voor alles wat daarvóór komt. Want goed beschouwd is de bevalling één zware dag, maar daar komen nog zoveel dagen achteraan dat je ouder bent. Na de bevalling is het allemaal van “O, je kan alles op instinct draaien, dat komt allemaal wel, maar dat is gewoon niet zo. “