Praktijk "In Goede Handen"



Zwangerschaps-cursus

Eerst iets over haptonomie

Iedereen reageert op zijn eigen karakteristieke manier op verschillende soorten aanraking. De ene aanraking roept gevoelens van onbehagen op, je wilt er niets mee te maken hebben,je keert je ervan af, je verstrakt. Een andere aanraking nodigt juist uit tot toewending en verzachting, er ontstaat echt contact.

Ook een ongeboren baby reageert al op de verschillende manieren van aanraken.

Zwangerschapscursus op haptonomische basis

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding maken we gebruik van dit vermogen om contact te maken.Hiermee kun je als aanstaand ouderpaar je kindje al vóór de geboorte leren kennen en het een gevoel van geborgenheid geven. Aangeraakt en gezien worden is immers een eerste levensbehoefte!

Het kindje leert zo ook zijn of haar ouders al kennen, omdat ieder op een eigen manier aanraakt.

De aanraking gebruiken we ook om te helpen ontspannen tijdens de zwangerschap en bevalling.

​Moeder

In de begeleiding word je als aanstaande moeder je bewust dat je aan je eigen lichaam en aan de reacties van je kindje kunt voelen wat goed voor jullie beiden is. Zo leer je voelen hoe je je baby het prettigst in je schoot kunt dragen en de ruimte geven. De signalen maken je ook duidelijk wanneer en hoe je je het best kunt ontspannen. Bovendien helpt de gevoeligheid voor de signalen van je lichaam je om de bevalling op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten verlopen.

Vader of andere ouder

Als aanstaande vader/mede-ouder kun je een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van je partner.Je krijgt zicht op haar manier van doen en leert haar helpen te verzachten en ruimte maken.Hierdoor kan zij pijn en ander ongemak tijdens de zwangerschap en de bevalling zo goed mogelijk opvangen en hanteren.

Teamwork​

Op deze manier raak je als team op elkaar ingesteld en gaan jullie de bevalling met zelfvertrouwen tegemoet. Ook groei je geleidelijk in je rol als ouders. Zo wordt er voor de geboorte al een basis gelegd waarop jullie als gezin verder kunnen bouwen.

Als het kindje ongeveer 6 weken oud is, komen jullie met z’n drieën voor de vervolgbijeenkomst. Dan kijken we hoe jullie alledrie je draai beginnen te vinden in de nieuwe situatie, en leer je hoe je de haptonomie kunt toepassen in de verzorging en opvoeding.

Praktisch

De begeleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten van ongeveer een uur.Dat zijn er 5 tijdens de zwangerschap, beginnend bij ca. 20 weken (als jullie beiden het kindje kunnen voelen bewegen), en 1 na de bevalling.Desgewenst kan de begeleiding uitgebreid worden met één of meer lessen babymassage.De begeleiding wordt gegeven aan één paar tegelijk, waardoor er alle mogelijkheid is om in te spelen op jullie specifieke situatie. Dus bijvoorbeeld ook als er andere emoties spelen dan alleen maar blijheid.De bijeenkomsten kunnen overdag of ’s avonds plaatsvinden; we stellen de data in overleg vast.​

Je kunt deze begeleiding met korting combineren met:

  • Oudercursus
    Dit is een heel goede combinatie: bij de oudercursus komen veel gespreksonderwerpen voorbij; de zwangerschapshaptonomie is juist veel meer praktisch gericht. De oudercursus kun je in groepsverband doen, de haptonomie is indidvidueel. Als jullie de oudercursus ook individueel willen volgen, kunnen we op dezelfde dag de gesprekken van het één afwisselen met de praktische oefeningen van het ander
  • Bevallingsbegeleiding
    Als doula kan ik jullie tijdens de bevalling ondersteunen om de bevalling zo veel mogelijk te beleven op de manier die bij jullie past
  • Babymassage
    Om je kindje ook na de geboorte op een liefdevolle manier te kalmeren en/of te stimuleren