top of page

Oudercursus

Praktijk In Goede Handen - oudercursus.p

Kennismaken met Ouderteam.nu tijdens de Week van de Opvoeding

​

Een bevalling duurt maar ongeveer een etmaal, maar ouders ben je de rest van je leven!

Daarom is het best nuttig om je voor te bereiden op één van de grootste uitdagingen die je als partners zult tegenkomen: hoe kun je als team een  veilige basis bieden aan je kinderen en het samen ook nog leuk blijven hebben?

Kom op zaterdag 12 oktober van 10-11 uur voor een inkijkje in deze cursus voor a.s. ouders naar Praktijk “In Goede Handen”, Heemcamp 35 in Houten.

De toegang is gratis. Aanmelden kan door te mailen naar moniquevangiezen@gmail.com

Met OuderTeam.nu bereid je je samen voor op het ouderschap    

De meeste a.s. ouders zijn volop bezig met het inrichten van de babykamer en het kopen van kleertjes en knuffels.

Ook de voorbereiding op de bevalling krijgt de nodige aandacht..

En dan denk je misschien: "als we die bevalling maar achter de rug hebben, dan is het klaar". Maar de bevalling duurt maar ongeveer één etmaal, terwijl het ouderschap de rest van je leven duurt. Hoe mooi zou het zijn om ook hieraan goed voorbereid te kunnen beginnen!

Ouderteam.nu is een educatief programma dat zich richt op de samenwerkingsrelatie en partnerrelatie tussen ouders.

In 2016-17 ontwikkeld en op effectiviteit onderzocht door Hogeschool Leiden, waaraan ik in de eerste lichting cursusleidsters ook heb bijgedragen.

ouderteam/Utrecht/Praktijk In Goede Handen

 

Het hele gezin profiteert

​

Van partnerschap naar ouderschap is een overgang die veel van jullie vraagt. Je relatie komt onder druk te staan o.a. door onzekerheid, minder tijd voor elkaar en spanning over de taakverdeling. Daarom is het nuttig om te investeren in elkaar, in het belang van jezelf én je kind(eren).

Het Amerikaanse programma Family Foundation waarop Ouderteam.nu is gebaseerd, laat veelbelovende resultaten zien: het slaapgedrag en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen verbetert en bij ouders verbetert het hun onderlinge relatie en welzijn. Ook ervaren moeders minder angst en depressie. Doordat de ouders beter samenwerken in de opvoeding is streng optreden minder nodig.

In Nederland zijn er nog weinig van dit soort effectieve programma’s beschikbaar.

 

Waar gaat de cursus over?

​

Het programma bestaat uit 4  bijeenkomsten van ca. 2 uur, waarvan 2  bijeenkomsten vóór en  2 ná de geboorte van de baby. Daartussen zijn er 4 online modules die je samen, op je eigen tijd, thuis volgt.

In de cursus ga je als ouders met elkaar in gesprek over wat er zal veranderen na de komst van de baby en hoe je je daarop kunnen voorbereiden, welke waarden julllie belangrijk vinden in de opvoeding en wat belangrijk is om te weten over veilige hechting en de ontwikkeling van baby’s.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: communiceren en samenwerken als team, vertrouwen hebben in elkaar, omgaan met conflicten en tegenslag, ontspannen tijdens stressvolle situaties, quality time en het interpreteren van babytaal. In de online modules zijn er verschillende pagina's om zelf in te vullen en daarna samen te vergelijken.

​

De groepsbijeenkomsten zijn ongeveer 1x in de 6 weken;  de data worden in overleg vastgesteld. Na je voorlopige aanmelding neem ik contact op om jullie verwachtingen te bespreken.

Je kunt deze cursus combineren met:

​

​​

Dit is een heel goede combinatie: bij de oudercursus komen veel gespreksonderwerpen voorbij; de zwangerschapshaptonomie is juist veel meer praktisch gericht. De oudercursus kun je in groepsverband doen, de haptonomie is indidvidueel. Als jullie de oudercursus ook individueel willen volgen, kunnen we op dezelfde dag de gesprekken van het één afwisselen met de praktische oefeningen van het ander

een momentje voor jezelf, om je te ontspannen en lekker in je lijf te komen

Als doula kan ik jullie tijdens de bevalling ondersteunen om de bevalling zo veel mogelijk te beleven op de manier die bij jullie past

Om je kindje ook na de geboorte op een liefdevolle manier te kalmeren en/of te stimuleren

Enkele deelnemers over Ouderteam.nu:

 

Femke: “Toen we lazen over de cursus Ouderteam vonden we het direct een goed initiatief en een mooie aanleiding om iets aan te pakken waar we samen al wel iets mee wilden doen, zoals hoe gaan we afspraken maken, zeg maar hoe word je ouders. Dus het kwam eigenlijk als geroepen, het sloot precies aan bij onze eigen behoefte.”

 

Patrick: “Wat mij heel erg aansprak was dat je reflecteert op hoe je zelf bent opgevoed en wat je zelf dus normaal vindt en belangrijk vindt, en je zoekt naar overeenkomsten daarin en hoe ga je het zelf doen. Daar kun je de goeie dingen uitpikken en sommige dingen niet meenemen omdat dat niet bij ons samen past. De verwachting om daarin tot een gezamenlijke visie te komen is wel degelijk gelukt.

Er was ook aandacht voor wat is nou het belang van goed opvoeden en veilig hechten, wat krijgt je kind nou onbewust van je mee in de opvoeding.  Wat wij vanuit intuïtie doen geven we ook aan ons kind mee, want je kind leert van jouw voorbeeld, daar maakt de cursus je heel bewust van.

Als resultaat van de cursus merken we dat we meer stil staan als we niet op één lijn zitten en dat we beter aanspreekbaar zijn op ons gedrag. Door de cursus zit je op hetzelfde niveau te praten, want je hebt dezelfde uitgangspunten; dat is wel een verschil met vóór de cursus. Nu heb je een gezamenlijke tool en taal om dingen te bespreken, wat het veel herkenbaarder maakt.

Je leert elkaar ook goed kennen, dus ook voor stellen die nog niet zo lang bij elkaar zijn kan het heel nuttig zijn.”

 

Patrick (29), arts en Femke (32),fysiotherapeut

​

============================================================================================================================================

​

Jan-Willem: “Wat ons in de cursus Ouderteam.nu vooral aansprak is dat het ging over hoe je met elkaar kan samenwerken in het ouderschap, om dat te laten slagen. Het is een neutrale en pragmatische manier om letterlijk een soort training te hebben in hoe je samen goede ouders kan zijn. Wat een beetje gek is, ik krijg op mijn werk allerlei trainingen, en nou krijg je een kind en dan krijg je geen training hoe je daar eigenlijk mee om moet gaan. En dan is dit wel een manier om dat te doen.

Tijdens de kraamtijd merkten we al dat we er wat aan hadden, over hoe je het werk verdeelde  en hoe je met elkaar omging als het even tegenzit.

Het heeft geholpen dat al die onderwerpen die toch besproken moeten worden voorbij kwamen tijdens Ouderteam. Het geeft je een basis om het in elk geval te bespreken. En dan op een neutrale manier en rekening houdend met hoe wij dat allebei willen doen. Het is geen huwelijkstherapie, ik denk dat veel mensen hier huiverig voor zouden kunnen zijn, omdat ze denken “joh, het gaat toch gewoon goed, dus waar hebben we het over?” Overal kunnen conflicten zijn, en dat is ook niet erg, als je er samen maar op een goede manier mee om kan gaan en samen tot een oplossing kan komen.”

 

Michelle: “Het dwingt je enerzijds om inderdaad conflicten op te lossen, en anderzijds om meer waarderend naar elkaar te zijn, dat vind ik ook wel heel mooi aan de cursus.

De bijeenkomsten met andere aanstaande ouders werkten erg goed voor ons. Het is handig om te zien hoe iedereen in de cursus hetzelfde te horen heeft gekregen, maar toch zijn eigen manier heeft gevonden in de toepassing daarvan. Je leert hoe anderen tegen de theorie aankijken en dat geeft soms weer nieuwe inzichten, dat je beter snapt waar het ook om kan gaan.

Wat voor mij een van de meest waardevolle lessen is geweest is dat een vrouw niet zozeer beter is in zorgen, en dat we er ook nadrukkelijk mee bezig zijn geweest dat Jan-Willem net zo’n band met onze dochter opbouwt als ik, en dat ik ook wel zag dat er eigenlijk geen verschil is.”

Jan-Willem: “Het is ook niet zo dat mannen dat ook altijd maar willen om in die rol te worden geduwd, en Ouderteam heeft me wel gesterkt in mijn zelfvertrouwen daarin. Dat werkt samen: én het idee “vaders kunnen het op zich net zo goed als moeders”, plus dat je het ook neutraal kan vertellen. We weten nu dat dat kan: je weet allebei hoe je dat soort gesprekken aan zou kunnen gaan, en daar kunnen we elkaar dan op attenderen, je hebt een gezamenlijke achtergrond daarin.”

 

Michelle: “Ik zou iedereen aanraden om dit te doen voordat het kind er is, want daarna heb je bijna geen tijd meer om daar eens rustig bij stil te zitten. Ik vind het zoveel logischer dat hier meer aandacht voor zou komen dan voor alles wat daarvóór komt. Want goed beschouwd is de bevalling één zware dag, maar daar komen nog zoveel dagen achteraan dat je ouder bent. Na de bevalling is het allemaal van “O, je kan alles op instinct draaien, dat komt allemaal wel, maar dat is gewoon niet zo. “

 

Jan-Willem (34) en Michelle (32), beiden adviseur, Utrecht

bottom of page